face O twit youtube
11.11.2020
Betonom preko leđa stanovnika
Betonom preko leđa stanovnika

Prijedlog proračuna Grada za 2021. godinu još̌ jednom je razotkrio svu bezidejnost Mata Frankovića i njegovih suradnika na čelu Grada Dubrovnika. To se jasno vidi po praznim kolonama u projekcijama...

Read more
16.06.2020
U Saboru ćemo se zalagati za građane, prava i životno važne projekte
U Saboru ćemo se zalagati za građane, prava i životno važne projekte

HNS je predstavio svoje kandidate iz Dubrovnika na listi za Sabor u X. izbornoj jedinici. Uz nositelja liste i predsjednika županijske organizacije HNS-a, Valentina Dujmovića, na listi Dubrovnik predstavljaju i...

Read more
03.05.2020
Dan slobode medija danas je posebno bitno obilježiti!
Dan slobode medija danas je posebno bitno obilježiti!

Svjetski dan slobode medija uspostavljen je kako bi se podigla svijest o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela. Ali sloboda medija nažalost odavno nije na željenoj i građanima potrebnoj razini,...

Read more
06.04.2020
HNS želi dodatno zaštititi građane i gospodarstvenike!
HNS želi dodatno zaštititi građane i gospodarstvenike!

Oslobađanje od plaćanja zakupnina za poslovne prostore te korištenje javnih površina, kao i dopune odluka o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora te subvenciji troškova najma stana...

Read more

2014. je bila prekretnica, dolazi odgovorna i uspješna generacija

Zagreb, 20. prosinca 2014. godine - „2014. godina za HNS je bila godina katarze koju smo uspješno prošli i iskoristili za jednu generacijsku tranziciju.

Najbolji rezultati te tranzicije pokazani su na nizu izbora za mjesne odbore, gdje su ukupnu organizaciju i angažman preuzeli ljudi nove generacije HNS-a i postigli dvostruko do peterstruko bolje rezultate od onoga što se očekivalo. Generacija koja dolazi pokazuje se vrlo savjesnom, odgovornom u ovom poslu i uspješnom", poručila je predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za medije, osvrnuvši se na proteklu godinu.

2014. vidi kao godinu koja je bila prekretnica i za HNS i za Vladu. „Što se Vlade tiče, to je godina u kojoj je napravljen velik dio čišćenja koje je bilo moguće i u kojoj je završeno raspakiravanje ormara i konstatiranje onoga što se i gdje skriva. To je bila godina u kojoj smo postavili temelje da Hrvatska, ne samo po međunarodnom utjecaju i ugledu, nego i gospodarski može krenuti prema naprijed, godina u kojoj smo nedvojbeno postavili Hrvatsku kao jednu od ključnih točaka energetske sigurnosti, ne samo vlastite, nego i ovog dijela Europe, pa i jednu od ključnih točaka za europsku energetsku sigurnost kroz tri aktualna strateška projekta", istaknula je Pusić.

„Pozicionirali smo u svojoj prvoj godini članstva u Europskoj uniji Hrvatsku kao zemlju koja ima utjecaj i preko neposrednih interesa vlastite zemlje na politiku Europske unije u regiji. Smatram da je neuobičajeno da jedna zemlja u prvoj godini svoga članstva promijeni politiku EU u nekoj točki, u ovom slučaju to je bila politika prema Bosni i Hercegovini", istaknula je Pusić.

Kao dva najveća posla u 2014. godini iz svog resora potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naveo je industriju u kojoj je ostvaren rast proizvodnje i izvoza te energetiku. „Moramo pratiti i završiti proces restrukturiranja brodogradnje. Jedna smo od rijetkih EU vlada koja je uspjela dobar dio svoje brodogradnje spasiti. Ona može ponovno biti snažan stup industrijske proizvodnje, ali sada na profitabilan način", poručio je ministar gospodarstva.

Ocijenio je kako se Hrvatska pozicionirala kao vrlo važan faktor u kreiranju energetske politike i sigurnosti opskrbe u Europi. „Pokazali smo da s projektima poput eksploatacije nafte i plina i LNG-a možemo osigurati našim susjedima nove izvore, sigurnost i stabilnost", zaključio je Ivan Vrodoljak.

„Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja postavilo je kratkoročne, srednjoročne i dugoročne projekte. Kad podvučemo crtu u ovoj godini, znamo gdje smo na putu kojim smo krenuli, a to je želja da Hrvatska bude zemlja koja je u pogledu izdavanja dozvola, planiranja i graditeljstva uređena zemlja", istaknula je članica Predsjedništva HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Kao kratkoročni projekt izdvojila je legalizaciju i poručila kako je do današnjeg dana riješeno 30 posto svih zahtjeva te kako je plan za rješavanje 70 posto zahtjeva do kraja 2015. godine apsolutno ostvariv. Podsjetila je i na uvođenje e-dozvole u svim uredima te kako je Hrvatska prvi put napravila izvješće o stanju u prostoru, ima državni zavod za stanje u prostoru te radi novu strategiju razvoja.

Anka Mrak Tartaš podsjetila je i na izvanredno stanje s poplavama u Županjskoj Posavini u kojem se njeno Ministarstvo odmah organiziralo i pokazalo kako se u izvanrednim situacijama može i zna raditi. „Donijeli smo zakon, program, proveli javnu nabavu za sve izvođače, započeli raditi u Županjskoj Posavini i s današnjim danom gotovo je 870 kuća", istaknula je.

„Za Ministarstvo kulture je najvažnije da je cijela Hrvatska nacionalni projekt. U projektima od digitalizacije kina, otvaranja knjižnica do projekta Ruksak (pun) kulture jedino što doista funkcionira je suradnja sa svakom lokalnom zajednicom", istaknula je članica Predsjedništva HNS-a i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podsjetivši kako su u 2014. godini kroz projekt digitalizacije obnovljena ili otvorena 33 kina, otvoreno je 13 novih knjižnica, dok se u 2015. godini očekuje završetak pet kapitalnih projekata. „Čeka nas otvaranje muzeja Vučedolske arheološke kulture, muzeja u Kninu, muzeja Sinjske alke povodom 300 godina Sinjske alke kao nematerijane baštine pod zaštitom UNESCO-a, muzej Apoksiomena u Malom Lošinju i u Metkoviću Prirodoslovni muzej", istaknula je Zlatar Violić te najavila HNS-ov projekt obnove linije dvoraca Frankopana i Zrinskih krenuvši od Novog Vinodolskog i Kraljevice.

„Imati viziju o budućnosti i misliti o budućnosti znači raditi u sadašnjosti", citirala je završno Andrea Zlatar Violić Antoine de Saint-Exupéryja.

 

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook