face O twit youtube
31.12.2018
Novogodišnja čestitka
Novogodišnja čestitka

Drage naše sugrađanke i dragi sugrađani, nazdravlje vam Stara godina!

Read more
17.12.2018
Nataša Gabričević nova je predsjednica dubrovačkog HNS-a
Nataša Gabričević nova je predsjednica dubrovačkog HNS-a

Nataša Gabričević zamijenila je Miha Obradovića na čelu dubrovačke podružnice Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata.

Read more
07.12.2018
Gradonačelniče, objavite dokumentaciju!
Gradonačelniče, objavite dokumentaciju!

Iz izvješća glasnogovornice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa proizlazi da je od njih zatraženo samo mišljenje u svezi slučaja „Okrajak", ali ne i ostali projekti koje je zamjenica gradonačelnika...

Read more
24.11.2018
HNS-ov smjer je ni lijevo ni desno, nego samo naprijed
HNS-ov smjer je ni lijevo ni desno, nego samo naprijed

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati Ivan Vrdoljak nastavio je obilazak Hrvatske jučerašnjim posjetom i radnim sastankom u Splitu sa stranačkim kolegama u X. izbornoj jedinci, koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku...

Read more

2014. je bila prekretnica, dolazi odgovorna i uspješna generacija

Zagreb, 20. prosinca 2014. godine - „2014. godina za HNS je bila godina katarze koju smo uspješno prošli i iskoristili za jednu generacijsku tranziciju.

Najbolji rezultati te tranzicije pokazani su na nizu izbora za mjesne odbore, gdje su ukupnu organizaciju i angažman preuzeli ljudi nove generacije HNS-a i postigli dvostruko do peterstruko bolje rezultate od onoga što se očekivalo. Generacija koja dolazi pokazuje se vrlo savjesnom, odgovornom u ovom poslu i uspješnom", poručila je predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za medije, osvrnuvši se na proteklu godinu.

2014. vidi kao godinu koja je bila prekretnica i za HNS i za Vladu. „Što se Vlade tiče, to je godina u kojoj je napravljen velik dio čišćenja koje je bilo moguće i u kojoj je završeno raspakiravanje ormara i konstatiranje onoga što se i gdje skriva. To je bila godina u kojoj smo postavili temelje da Hrvatska, ne samo po međunarodnom utjecaju i ugledu, nego i gospodarski može krenuti prema naprijed, godina u kojoj smo nedvojbeno postavili Hrvatsku kao jednu od ključnih točaka energetske sigurnosti, ne samo vlastite, nego i ovog dijela Europe, pa i jednu od ključnih točaka za europsku energetsku sigurnost kroz tri aktualna strateška projekta", istaknula je Pusić.

„Pozicionirali smo u svojoj prvoj godini članstva u Europskoj uniji Hrvatsku kao zemlju koja ima utjecaj i preko neposrednih interesa vlastite zemlje na politiku Europske unije u regiji. Smatram da je neuobičajeno da jedna zemlja u prvoj godini svoga članstva promijeni politiku EU u nekoj točki, u ovom slučaju to je bila politika prema Bosni i Hercegovini", istaknula je Pusić.

Kao dva najveća posla u 2014. godini iz svog resora potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naveo je industriju u kojoj je ostvaren rast proizvodnje i izvoza te energetiku. „Moramo pratiti i završiti proces restrukturiranja brodogradnje. Jedna smo od rijetkih EU vlada koja je uspjela dobar dio svoje brodogradnje spasiti. Ona može ponovno biti snažan stup industrijske proizvodnje, ali sada na profitabilan način", poručio je ministar gospodarstva.

Ocijenio je kako se Hrvatska pozicionirala kao vrlo važan faktor u kreiranju energetske politike i sigurnosti opskrbe u Europi. „Pokazali smo da s projektima poput eksploatacije nafte i plina i LNG-a možemo osigurati našim susjedima nove izvore, sigurnost i stabilnost", zaključio je Ivan Vrodoljak.

„Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja postavilo je kratkoročne, srednjoročne i dugoročne projekte. Kad podvučemo crtu u ovoj godini, znamo gdje smo na putu kojim smo krenuli, a to je želja da Hrvatska bude zemlja koja je u pogledu izdavanja dozvola, planiranja i graditeljstva uređena zemlja", istaknula je članica Predsjedništva HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Kao kratkoročni projekt izdvojila je legalizaciju i poručila kako je do današnjeg dana riješeno 30 posto svih zahtjeva te kako je plan za rješavanje 70 posto zahtjeva do kraja 2015. godine apsolutno ostvariv. Podsjetila je i na uvođenje e-dozvole u svim uredima te kako je Hrvatska prvi put napravila izvješće o stanju u prostoru, ima državni zavod za stanje u prostoru te radi novu strategiju razvoja.

Anka Mrak Tartaš podsjetila je i na izvanredno stanje s poplavama u Županjskoj Posavini u kojem se njeno Ministarstvo odmah organiziralo i pokazalo kako se u izvanrednim situacijama može i zna raditi. „Donijeli smo zakon, program, proveli javnu nabavu za sve izvođače, započeli raditi u Županjskoj Posavini i s današnjim danom gotovo je 870 kuća", istaknula je.

„Za Ministarstvo kulture je najvažnije da je cijela Hrvatska nacionalni projekt. U projektima od digitalizacije kina, otvaranja knjižnica do projekta Ruksak (pun) kulture jedino što doista funkcionira je suradnja sa svakom lokalnom zajednicom", istaknula je članica Predsjedništva HNS-a i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podsjetivši kako su u 2014. godini kroz projekt digitalizacije obnovljena ili otvorena 33 kina, otvoreno je 13 novih knjižnica, dok se u 2015. godini očekuje završetak pet kapitalnih projekata. „Čeka nas otvaranje muzeja Vučedolske arheološke kulture, muzeja u Kninu, muzeja Sinjske alke povodom 300 godina Sinjske alke kao nematerijane baštine pod zaštitom UNESCO-a, muzej Apoksiomena u Malom Lošinju i u Metkoviću Prirodoslovni muzej", istaknula je Zlatar Violić te najavila HNS-ov projekt obnove linije dvoraca Frankopana i Zrinskih krenuvši od Novog Vinodolskog i Kraljevice.

„Imati viziju o budućnosti i misliti o budućnosti znači raditi u sadašnjosti", citirala je završno Andrea Zlatar Violić Antoine de Saint-Exupéryja.

 

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook