face O twit youtube
22.09.2018
Stop nasilju nad ženama
Stop nasilju nad ženama

„25 do 35 posto ubijenih osoba u Hrvatskoj su žene. Od 2010. do 2017. godine podaci govore o zapanjujućem broju od čak 156 ubijenih žena, dakle godišnje 22 žene bivaju...

Read more
14.09.2018
Kumovi neka ostanu samo kumovi
Kumovi neka ostanu samo kumovi

Gradonačelnik je u liberalizaciji autotaksi tržišta pronašao univerzalnog krivca za sve što ne valja u Dubrovniku, pa tako prema Matu Frankoviću Uber uništava dubrovački turizam, isključivi je krivac za kolapse...

Read more
11.09.2018
Koliki to mora biti utjecaj Grabovice na Omblu da gradonačelnik reagira?
Koliki to mora biti utjecaj Grabovice na Omblu da gradonačelnik reagira?

Koliko velik treba biti utjecaj Grabovice na Omblu, a time i na zdravlje naših sugrađana, da bi gradonačelnik i gradska uprava napokon prestali odlagati otpad na lokaciji za koju svi...

Read more
07.09.2018
Naša djeca nisu ni lijevo ni desno, već su naša
Naša djeca nisu ni lijevo ni desno, već su naša

„Naša djeca nisu ni lijevo ni desno, već su naša! Mi moramo raditi na dobrobiti naše budućnosti i zato idemo naprijed" – izjavila je nova gradska vijećnica iz redova HNS-a...

Read more

Potpišite ZA jeftinije karte!

Press - Potpisite ZADubrovnik, 25. svibnja 2016. godine – Dubrovačko-neretvanski HNS želi osigurati 50 tisuća karata po povoljnijim cijenama za stanovnike županije.

Stoga od Vlade Republike Hrvatske, Croatia Airlinesa i Zračne luke Dubrovnik traže da za stanovnike Dubrovnika te općina koje gravitiraju Zračnoj luci - Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, ali i stanovnike Pelješca te otoka Mljeta i Korčule osiguraju 30 tisuća karata u ljetnim mjesecima po fiksnoj cijeni od 750 kuna za povratnu kartu i 20 tisuća karata tijekom zimskog perioda po fiksnoj cijeni od 550 kuna za povratnu kartu prema Zagrebu.

U tu svrhu HNS kreće u akciju prikupljanja potpisa pod nazivom „Potpišite ZA jeftinije zrakoplovne karte", a koju su danas predstavili javnosti gradonačelnik Dubrovnika i predsjednik gradskog HNS-a, Andro Vlahušić, predsjednik županijske organizacije i županijski vijećnik, Valentin Dujmović te tajnik ŽO HNS-a i općinski vijećnik u Stonu, Vedran Kunica.

Andro Vlahušić je kao gradonačelnik najavio kako će ostati pri subvencijama od 250 kuna po povratnoj karti te će tako cijena povratne karte za građane Dubrovnika iznositi 500 kuna u ljetnom, odnosno 300 kuna u zimskom periodu.

„Vlada kroz sustav PSO-a već subvencionira liniju Dubrovnik-Zagreb, i to od novca građana, a ne samo da bi se njome vozili turisti. Da je tako, nadležno bi bilo Ministarstvo turizma, a ne Ministarstvo prometa. Grad Dubrovnik je suvlasnik Zračne luke Dubrovnik koja je prošle godine ostvarila dobit od 50 milijuna kuna, a naših je dakle 5 milijuna kuna. Što bi Zračna luka s tom dobiti trebala napraviti? Treba li išta vratiti njenim suvlasnicima i građanima? Mi ćemo s našom dobiti sigurno sufinancirati građane jer šteta je imati Zračnu luku za razglednicu ako ne služi građanima da, primjerice, mogu odvesti svoje bolesno dijete u Zagreb. To je pitanje smisla," izjavio je Vlahušić te dodao kako ga rastužuje što je HNS usamljen u borbi za jeftinijim kartama građanima.

Osvrnuo se i na praksu na Ibizi, gdje postoje povlaštene karte prema Barceloni i Madridu kroz cijelu godinu i to uz suglasnost Europske unije te naglasio kako je nelogično da na liniji Dubrovnik-Zagreb povratna karta košta oko 1 500 kuna, a za Istanbul tek 99 eura.

„Želimo potpuno jasno ukazati na nelogičnosti koje sada postoje i koje opterećuju stanovnike. Tražimo da nas se tretira kao otok, da imamo istu poziciju kao što imaju Vis, Lastovo i drugi otoci. Kad pitate građane, oni će reći kako postoji prometna izoliranost, no pitanje je kako je tko rješava. Neki kažu kako će napraviti autocestu, neki su za most, a Grad podržava i most i cestu, samo što za takvo što treba vremena,"' izjavio je i dodao kako peticiju pokreću jer se njome neće oštetiti ni Vlada, ni Zračna luka, ni Croatia Airlines, ali će se povesti računa o potrebama građana.

Valentin Dujmović rekao je kako peticijom žele dodatno naglasiti potrebu žitelja Županije za jeftinijim avio kartama.

„Svi imate nekoga tko živi u nešto siromašnijim općinama gdje nema subvencija za zračni prijevoz. Ovo je zajednička borba, a od Županije, Vlade i Croatia Airlinesa tražimo više suosjećanja kad su u pitanju građani," rekao je Dujmović i dodao kako je za mnoge njihove sugrađane najbliže što mogu doći letu avionom – da se slikaju s igračkom upravo zbog skupih avio karata.

„Na inicijativu gradonačelnika Andra Vlahušića u Dubrovniku se provodi program subvencioniranja zrakoplovnih karata. Postavlja se pitanje što su za to vrijeme napravili načelnici općina u kojima građani imaju iste potrebe kao i građani Dubrovnika. Odgovor je ništa. Postoji dio općina koje mogu to same provesti, ali to ne žele, dok one koje ne mogu same financirati takav projekt se ne bore. Ne pitaju, ne traže od Županije i Vlade," rekao je Vedran Kunica, dodavši kako načelnik Stona Vedran Antunica često putuje, a sve to plaćaju građani općine kroz proračun.

„Kad isti ti građani često zbog bolesti, pregleda ili djece moraju do Zagreba, njega za to nije briga i to nije pravi odnos prema građanima," izjavio je Kunica koji je podsjetio kako je upravo na Vlahušićevu inicijativu uvedena mjera „Zračni most" te naglasio kako tu subvenciju dnevno u prosjeku koristi 60 građana, a da je od početka provođenja mjere na račune građana isplaćeno je više od pet milijuna kuna te subvencionirano više od 40 tisuća karata.

Potpisi za peticiju će se početi prikupljati u petak, a Grad Dubrovnik iskazao je spremnost za pronalazak agencije koja će svim stanovnicima Dubrovnika i općina na jugu Hrvatske omogućiti kupovinu karata po povoljnijim cijenama. HNS-ovci pozivaju građane da potpišu ovu peticiju i tako pokažu Vladi i Županiji da je stiglo vrijeme da omoguće jednake uvjete i za stanovnike krajnjeg juga Hrvatske.

Peticija se može potpisati i online - ovdje.

Potpišite_ZA.jpgPress_-_Potpisite_ZA.jpgLetak_-_Potpisite_ZA.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook