face O twit youtube
20.07.2018
Posljednje zbogom dragom Nenu
Posljednje zbogom dragom Nenu

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati izražava duboku sućut obitelji akademika Nenada Vekarića, kao i svim njegovim prijateljima i suradnicima. Odlazak takvog znanstvenika i čovjeka nemoguće je nadomjestiti. Nenad Vekarić bio...

Read more
21.06.2018
Gradonačelniče Franković, prekinite vršiti pritisak na DORH
Gradonačelniče Franković, prekinite vršiti pritisak na DORH

Neprihvatljivim smatramo bilo kakve pokušaje utjecanja na DORH, poput posljednjeg Facebook statusa gradonačelnika Mata Frankovića.

Read more
15.06.2018
Gradonačelniče, politici nije mjesto u školi! - otvoreno pismo
Gradonačelniče, politici nije mjesto u školi! - otvoreno pismo

Poštovani gradonačelniče,nakon što ste na 12. sjednici Gradskog vijeća 28. svibnja odbili amandman Hrvatske narodne stranke o uključivanju Osnovne škole Mokošica u eksperimentalni program "Škola za život" vrijedan 300 tisuća...

Read more
29.05.2018
Za djecu Mokošice - 0 kuna
Za djecu Mokošice - 0 kuna

Odbijanjem amandmana kojim bi se omogućilo provođenje bolje obrazovanje i u Osnovnoj školi Mokošica dubrovački HDZ i njihovi partneri još jednom su dokazali da im dobrobit sugrađana nije bitna, već...

Read more

Ispunjeno još jedno obećanje

konferencija-udzbenici-i-vrticiDubrovnik, 23. kolovoza 2016. – „Sva djeca biti će upisana u vrtiće, a srednjoškolci će dobiti besplatne knjige. Time je dubrovački HNS još jednom ispunio svoje obećanje građanima," rekli su potpredsjednica podružnice i predsjednica kluba vijećnika HNS-a i partnera u gradskom vijeću, Matija Čale Mratović i predsjednik Mladih HNS-a Dubrovnik, Nikša Bušlje na konferenciji za medije.

 Tema konferencije bilo je predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a tom prilikom spomenuli su se uvođenja besplatnih udžbenika za srednjoškolce i situacije u dubrovačkim vrtićima.

„Kada je prošle godine donesena mjera prema kojoj se dubrovačkim osnovnoškolcima osiguravaju besplatni udžbenici, mladi HNS-a razgovarali su o tome da nešto slično osmislimo i za srednjoškolce kako bismo i njima pomogli subvencijama," rekao je Nikša Bušlje koji je dodao kako je ta mjera bila upitna iz razloga jer Grad Dubrovnik nije osnivač srednjih škola.

Zato su izašli na ulice i 10-ak dana ispitivali mišljenja građana po toj temi. Akcija je uspješno prošla te su prošle jeseni predali više od 3 tisuće njihovih potpisa gradonačelniku koji je, kako navodi, rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se osmislio model prema kojem će se i njihova prava izjednačiti s pravima koje već imaju osnovnoškolci.

„Gotovo godinu dana kasnije, pred početak školske godine, imamo novi Pravilnik i novu mjeru kojom se subvencioniraju udžbenici i dubrovačkim srednjoškolcima," izjavio je i dodao kako su na nju izuzetno ponosni, kao i na građane koji su se svojim potpisima pridružili njihovoj inicijativi te na gradonačelnika koji je tu mjeru uvrstio u rebalans proračuna.

Subvencije se dijele po četiri kriterija, a to su imovinski cenzus, invaliditet učenika, oboljenje od maligne bolesti te ukoliko je učenik postigao rezultate na državnim natjecanjima u sustava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno svatko tko je na natjecanjima osvojio jedno od prva tri mjesta.

„Drago nam je što smo imali priliku napraviti nešto dobro, zato se i bavimo politikom," zaključno je rekao predsjednik Mladih dubrovačkog HNS-a.

Matija Čale Mratović izjavila je kako Grad ima visoke standarde po pitanju obrazovanja.

„Proračun osigurava znatno veći standard građanima nego što je to slučaj u ostalim hrvatskim gradovima, pa i u sferi obrazovanja. Grad Dubrovnik baštini i jednu povijest većeg standarda rada na tom području sa svojim Upravnim odjelom i pročelnikom Mihom Katičićem. Podsjetit ću na dokument Gradonačelnici branitelji djece koji je postavio temelj za razvoj ovog Odjela i način rada, Kvalitetnu školu koja je ostavila traga na daljnji razvoj škola i Program prevencije ovisnosti koji je Agencija za odgoj i obrazovanje preuzela i distribuirala na području cijele Hrvatske za osnovne škole. Grad je i van Hrvatske prepoznat po svojoj inovativnosti," kazala je Čale Mratović.

Po pitanju vrtića, podsjetila je kako je 2013. godine donesena Strategija razvoja dječjih vrtića do 2030. godine kojom je definirani ciljevi. Prioriteti su osiguravanje preduvjeta za kvalitetno zadovoljavanje razvojnih potreba i odgojni optimalni razvoj djece s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju i optimalan obuhvat koji se odnosi na cilj da svako dijete bude upisano u vrtić onog trenutka kad to njegovi roditelji požele.

Uz uvođenje asistenata za djecu s teškoćama u razvoju, koji su sada prisutni i u vrtićima, spomenula je i kako se ulaže i dodatni napor u edukacija odgojiteljica za djecu s teškoćama u razvoju.

„2016. godine upisano je 2020 djece, što je 700 djece više nego 2009. godine i mislim da se ovih današnjim obuhvatom od 80 posto malo tko može pohvaliti. Naše cijene vrtića su među najnižima u Hrvatskoj, a Grad Dubrovnik za svako dijete u vrtiću godišnje izdvaja oko 17 tisuća kuna," pojasnila je Čale Mratović.
Po pitanju projekata, navela je kako se planira dogradnja vrtića „Pčelica" i „Palčica" čime bi se otvorilo 10 novih skupina, dok će se u Lapadskim dvorima otvoriti četiri nove skupine te jedna u Novoj Mokošici.

„Još jedno obećanje gradonačelnika i HNS-a se ispunilo i ove godine će sva djeca biti upisana u vrtiće," zaključno su rekli dubrovački HNS-ovci.

konf2.jpgkonf1.jpgkonf3.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook