face O twit youtube
22.01.2018
Interes građana je na prvom mjestu
Interes građana je na prvom mjestu

Dubrovački HNS izrazio je svoju potporu liberalizaciji autotaksi tržišta u Republici Hrvatskoj.

Read more
14.12.2017
Dubrovački HNS-ovci podijelili 2500 paketića pšenice sugrađanima
Dubrovački HNS-ovci podijelili 2500 paketića pšenice sugrađanima

2500 paketića božićne pšenice Dubrovkinjama i Dubrovčanima podijelili su u protekla dva dana članovi dubrovačkog HNS-a, kako bi ih oni prigodno posijali povodom blagdana svete Lucije.

Read more
21.11.2017
Gradonačelniče - ne ratujte
Gradonačelniče - ne ratujte

Ključ uspješnog upravljanja Gradom leži u komunikaciji, ali tu lekciju gradonačelnik Franković očito još nije savladao. Grad po mjeri građana postao je tako Grad po mjeri Frankovića.

Read more
21.10.2017
Miho Obradović na čelu dubrovačkog HNS-a
Miho Obradović na čelu dubrovačkog HNS-a

Miho Obradović novi je predsjednik dubrovačkog HNS-a. Njega su danas jednoglasno izabrali članovi skupštine podružnice Dubrovnik na izbornoj skupštini. Za potpredsjednice podružnice izabrane su Marina Vučković Matić i Nataša Gabričević.

Read more

Ispunjeno još jedno obećanje

konferencija-udzbenici-i-vrticiDubrovnik, 23. kolovoza 2016. – „Sva djeca biti će upisana u vrtiće, a srednjoškolci će dobiti besplatne knjige. Time je dubrovački HNS još jednom ispunio svoje obećanje građanima," rekli su potpredsjednica podružnice i predsjednica kluba vijećnika HNS-a i partnera u gradskom vijeću, Matija Čale Mratović i predsjednik Mladih HNS-a Dubrovnik, Nikša Bušlje na konferenciji za medije.

 Tema konferencije bilo je predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a tom prilikom spomenuli su se uvođenja besplatnih udžbenika za srednjoškolce i situacije u dubrovačkim vrtićima.

„Kada je prošle godine donesena mjera prema kojoj se dubrovačkim osnovnoškolcima osiguravaju besplatni udžbenici, mladi HNS-a razgovarali su o tome da nešto slično osmislimo i za srednjoškolce kako bismo i njima pomogli subvencijama," rekao je Nikša Bušlje koji je dodao kako je ta mjera bila upitna iz razloga jer Grad Dubrovnik nije osnivač srednjih škola.

Zato su izašli na ulice i 10-ak dana ispitivali mišljenja građana po toj temi. Akcija je uspješno prošla te su prošle jeseni predali više od 3 tisuće njihovih potpisa gradonačelniku koji je, kako navodi, rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se osmislio model prema kojem će se i njihova prava izjednačiti s pravima koje već imaju osnovnoškolci.

„Gotovo godinu dana kasnije, pred početak školske godine, imamo novi Pravilnik i novu mjeru kojom se subvencioniraju udžbenici i dubrovačkim srednjoškolcima," izjavio je i dodao kako su na nju izuzetno ponosni, kao i na građane koji su se svojim potpisima pridružili njihovoj inicijativi te na gradonačelnika koji je tu mjeru uvrstio u rebalans proračuna.

Subvencije se dijele po četiri kriterija, a to su imovinski cenzus, invaliditet učenika, oboljenje od maligne bolesti te ukoliko je učenik postigao rezultate na državnim natjecanjima u sustava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno svatko tko je na natjecanjima osvojio jedno od prva tri mjesta.

„Drago nam je što smo imali priliku napraviti nešto dobro, zato se i bavimo politikom," zaključno je rekao predsjednik Mladih dubrovačkog HNS-a.

Matija Čale Mratović izjavila je kako Grad ima visoke standarde po pitanju obrazovanja.

„Proračun osigurava znatno veći standard građanima nego što je to slučaj u ostalim hrvatskim gradovima, pa i u sferi obrazovanja. Grad Dubrovnik baštini i jednu povijest većeg standarda rada na tom području sa svojim Upravnim odjelom i pročelnikom Mihom Katičićem. Podsjetit ću na dokument Gradonačelnici branitelji djece koji je postavio temelj za razvoj ovog Odjela i način rada, Kvalitetnu školu koja je ostavila traga na daljnji razvoj škola i Program prevencije ovisnosti koji je Agencija za odgoj i obrazovanje preuzela i distribuirala na području cijele Hrvatske za osnovne škole. Grad je i van Hrvatske prepoznat po svojoj inovativnosti," kazala je Čale Mratović.

Po pitanju vrtića, podsjetila je kako je 2013. godine donesena Strategija razvoja dječjih vrtića do 2030. godine kojom je definirani ciljevi. Prioriteti su osiguravanje preduvjeta za kvalitetno zadovoljavanje razvojnih potreba i odgojni optimalni razvoj djece s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju i optimalan obuhvat koji se odnosi na cilj da svako dijete bude upisano u vrtić onog trenutka kad to njegovi roditelji požele.

Uz uvođenje asistenata za djecu s teškoćama u razvoju, koji su sada prisutni i u vrtićima, spomenula je i kako se ulaže i dodatni napor u edukacija odgojiteljica za djecu s teškoćama u razvoju.

„2016. godine upisano je 2020 djece, što je 700 djece više nego 2009. godine i mislim da se ovih današnjim obuhvatom od 80 posto malo tko može pohvaliti. Naše cijene vrtića su među najnižima u Hrvatskoj, a Grad Dubrovnik za svako dijete u vrtiću godišnje izdvaja oko 17 tisuća kuna," pojasnila je Čale Mratović.
Po pitanju projekata, navela je kako se planira dogradnja vrtića „Pčelica" i „Palčica" čime bi se otvorilo 10 novih skupina, dok će se u Lapadskim dvorima otvoriti četiri nove skupine te jedna u Novoj Mokošici.

„Još jedno obećanje gradonačelnika i HNS-a se ispunilo i ove godine će sva djeca biti upisana u vrtiće," zaključno su rekli dubrovački HNS-ovci.

konf2.jpgkonf1.jpgkonf3.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook