face O twit youtube
11.11.2020
Betonom preko leđa stanovnika
Betonom preko leđa stanovnika

Prijedlog proračuna Grada za 2021. godinu još̌ jednom je razotkrio svu bezidejnost Mata Frankovića i njegovih suradnika na čelu Grada Dubrovnika. To se jasno vidi po praznim kolonama u projekcijama...

Read more
16.06.2020
U Saboru ćemo se zalagati za građane, prava i životno važne projekte
U Saboru ćemo se zalagati za građane, prava i životno važne projekte

HNS je predstavio svoje kandidate iz Dubrovnika na listi za Sabor u X. izbornoj jedinici. Uz nositelja liste i predsjednika županijske organizacije HNS-a, Valentina Dujmovića, na listi Dubrovnik predstavljaju i...

Read more
03.05.2020
Dan slobode medija danas je posebno bitno obilježiti!
Dan slobode medija danas je posebno bitno obilježiti!

Svjetski dan slobode medija uspostavljen je kako bi se podigla svijest o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela. Ali sloboda medija nažalost odavno nije na željenoj i građanima potrebnoj razini,...

Read more
06.04.2020
HNS želi dodatno zaštititi građane i gospodarstvenike!
HNS želi dodatno zaštititi građane i gospodarstvenike!

Oslobađanje od plaćanja zakupnina za poslovne prostore te korištenje javnih površina, kao i dopune odluka o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora te subvenciji troškova najma stana...

Read more

Grabovica se trebala prestati koristiti već jučer!

Press HNS Grabovica„Grabovica se trebala prestati koristiti već jučer! Pod tim mislim da se trebao prestati odlagati otpad na odlagalištu koje se dokazano nalazi u 3. zoni sanitarne zaštite , u kojoj je apsolutno zabranjeno odlaganje otpada i dozvoljena je isključivo sanacija, bez daljnjeg odlaganja" – uvodno je rekla potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević govoreći o dokumentima koje je dobila, a koji dokazuju povezanost dubrovačkog odlagališta otpada i najvažnijeg gradskog izvora vode.

„Pretpostavljam da je ovo došlo do mene u jeku ovih događanja oko onečišćenja vode, ljudi su očito počeli povezivati taj problem s Grabovicom. Uostalom i mene je začudilo što voda nije bila za piće, a nije bilo zamućenja. Počela je nova školska godina, naša djeca su izložena. Ja se osjećam odgovorna, želim upozoriti javnost, jednako kako sam upozoravala odgovorne na potrebu hitnog prestanka korištenja Grabovice" – naglasila je bivša direktorica Čistoće te dodala kako je sve to već iznijela pred gradskim vijećem te prošloj, ali i ovoj gradskoj upravi. Iako je bila uvjerena kako se napokon krenulo rješavati ovaj ogroman ekološki problem nakon što je donesena odluka o zatvaranju odlagališta, sada misli da nova gradska vlast to ne želi učiniti. Stoga je odlučila javno istupiti kako bi skrenula pažnju na ovaj problem.

„Ne mogu šutjeti, u pitanju je zdravlje naše djece, naših roditelja, na kraju i svih naših sugrađana. Iako će iz gradske uprave reći kako se ne može dokazati da je onečišćenje došlo s Grabovice, nažalost činjenice govore kako se ne može dokazati ni da nije" – rekla je te dodala kako se tijekom proteklog tjedna susrela s bezbroj zabrinutih upita sugrađana na temu "je li za stanje vode u gradu kriva Grabovica?"

„Uz već davno poznate i s moje strane javno iznesene stavove o Grabovici, moram reći da su to za mene bile jako neugodne situacije" - rekla je Gabričević te dodala kako joj je potom u ponedjeljak dostavljena kuverta koja je sadržavala studiju naziva Radovi trasiranja podzemne vode (mikrozoniranje) na lokaciji odlagališta komunalnog otpada Grabovica – Dubrovnik napravljenu za Čistoću od strane jedne zagrebačke tvrtke te dopise županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskih voda, a koji svi ukazuju na činjenicu kako je Grabovica direktno povezana s izvorištem Omble.

„Kada sam vidjela sadržaj iste prvo sam pomislila da je u pitanju provokacija, prepravljeni materijali i slično, ali uvjerila sam se da su to identični dokumenti kakvi su do mene došli dok sam bila u Čistoći" - rekla je te dodala kako priča s Grabovicom seže u daleku 1982. godinu, dok su već 1996. krenule pripreme za njenu sanaciju i zatvaranje.

„Već od 2002. godine na Internetu nalazimo čitavih niz studija i elaborata koji ukazuju na mogućnost štetnog utjecaja Grabovice na izvorište Omble. Napokon 2003. godine izdaje se građevinska dozvola za sanaciju i zatvaranje Grabovice" - objasnila je Gabričević koja je rekla i kako su „svaka daljnja tumačenja o tome kako se treba upravljati procjednim vodama koje se stvaraju u neadekvatnim uvjetima i izlaze izvan okvira laguna direktno u okoliš, svako daljnje zatvaranje očiju i priča o tome da je izdana nova građevinska dozvola, da će se raditi sanacija i zatvaranje Grabovice sljedeće godine" – suvišni.

„Zavod za javno zdravstvo zna još od 2000. godine da je Grabovica povezana s Omblom. Ali oni ne mogu ništa poduzeti po ovom pitanju, već to mogu samo Čistoća i Grad. Jednako tako pri ovakvom onečišćenju ne bi pomogao ni pročistač pitke vode, jer on je projektiran za mehanička onečišćenja poput zamućenja. Tek u drugoj fazi previđeno je da se gradi postrojenje za biološka onečišćenja" – naglasila je.

Stoga je uputila poziv gradonačelniku Frankoviću da „bez odlaganja provede zatvaranje tj. zabranu odlaganja na Grabovicu te zatim pristupi sanaciji i njenom zatvaranju uz potporu EU fondova, putem kojih bi se moglo bespovratno dobiti do 85 posto novaca". Objasnila je i kako je projekt koji učestalo spominju u kontekstu sanacije Grabovice zapravo projekt uz potporu Fonda za zaštiti okoliša, a putem kojeg bi se na račun daljnjeg korištenja ovog odlagališta moglo dobiti do 60 posto potrebnih sredstava, i to ukoliko bi Grabovica i dalje ostala aktivno odlagalište.

„Zatvorite Grabovicu, stupite u pregovore sa Fondom zaštite okoliša za potrebe mogućeg sufinanciranja" – poručila je gradonačelniku Gabričević te dodala da kad su u pitanju dokumenti koji su joj dostavljeni ima isti stav.

„Ako me netko doista htio provocirati ili je netko pomislio da sam promijenila mišljenje ponoviti ću vrlo jasno - moj osobni stav i stav HNS-a je da je trebalo prestati odlagati novi otpad na Grabovicu jučer, da je trebalo zatvoriti Grabovicu već jučer!" – zaključno je izjavila.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook