face O twit youtube
15.03.2019
Nema više pregovora, Grad i građani su pobijedili!
Nema više pregovora, Grad i građani su pobijedili!

Veliki napori koji su od strane Grada Dubrovnika uloženi kako bi turističke agencije plaćale zaustavljanje autobusa i iskrcavanje turista na Pilama i na području kontaktne zone napokon su urodili plodom.

Read more
05.03.2019
Zemljište u Zatonu pripada građanima
Zemljište u Zatonu pripada građanima

Za 921 m2 zemljišta u Zatonu država je objavila početnu cijenu od 366 tisuća kuna. Ali mještanima Zatona ta zemlja je zapravo neprocjenjiva.

Read more
23.01.2019
HNS predlaže 130 milijuna kuna za tradicionalne proizvode
HNS predlaže 130 milijuna kuna za tradicionalne proizvode

Dubrovački HNS predstavio je danas projekt „Osjetite povijest" koji za cilj ima revitalizaciju proizvodnje tradicionalnih proizvoda s područja nekadašnje Dubrovačke republike.

Read more
31.12.2018
Novogodišnja čestitka
Novogodišnja čestitka

Drage naše sugrađanke i dragi sugrađani, nazdravlje vam Stara godina!

Read more

HNS predlaže 130 milijuna kuna za tradicionalne proizvode

Osjetite povijest 1Dubrovački HNS predstavio je danas projekt „Osjetite povijest" koji za cilj ima revitalizaciju proizvodnje tradicionalnih proizvoda s područja nekadašnje Dubrovačke republike. Njime žele proizvođačima iz Dubrovnika i okolice omogućiti 130 milijuna kuna u petogodišnjem razdoblju putem povećanja cijene ulaznice za dubrovačke zidine od 20 kuna, sa sadašnjih 200 na 220 kuna. Za tu cijenu posjetitelji bi dobili poklon u obliku pravog tradicionalnog suvenira.

„Dubrovačke zidine prošle godine posjetilo je 1,3 milijuna posjetitelja, a cijena ulaznice za 2019. godinu je 200 kuna. HNS predlaže da se ta cijena podigne za dodatnih 20 kuna za sljedeću godinu, a iz tih sredstava izvrši otkup tradicionalnih proizvoda" – rekla je predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević predstavljajući ovaj projekt. Usporedila je i cijenu ulaznice za zidine s cijenama drugih svjetskih atrakcija, poput obilaska seta na kojem se snimao Harry Potter u Londonu, a za koju je potrebno izdvojiti 649 kuna ili obilaska nebodera Empire State u New Yorku koji košta 378 kuna.

„Na Stradunu danas imamo suvenire različitog podrijetla, ponajviše magneta, otvarača za boce, i slično. Naš prijedlog je da svaki posjetitelj uz ulaznicu za zidine dobije i mali poklon. Poklon bi bio tradicionalni proizvod s područja nekadašnje Dubrovačke republike, u standardiziranom pakiranju. S vremenom bi postigli to da se takva vrsta poklona spusti i na Stradun" - rekla je Gabričević koja je napomenula kako se tragovi takvih proizvoda mogu danas pronaći tek u pojedinim suvenirnicama ili na zelenoj placi. Cilj im je da oni postanu glavni proizvod, a kod odabira i otkupa proizvoda posebno bi se vodilo računa da prednost imaju poljoprivrednici, žene, umirovljenici, OPG-ovi i mali poduzetnici.

„Proizvodi bi bili trebali biti u tipiziranim eko pakiranjima, a svako bi sadržavalo QR kod koji bi posjetitelja vodio na web stranicu gdje bi mogao pronaći priču o tom proizvodu, o njegovom podrijetlu, tradiciji, ali bi imao i mogućnost izravnog kontakta s proizvođačem.

Rezultat projekta bio bi otkup asortimana s dubrovačkog područja u cijelosti, a njime potičemo novu proizvodnju, razvoj poljoprivrede, imamo aktivne umirovljenike, nemamo nezaposlene i omogućujemo demografsku obnovu" – naglasila je i dodala kako je ovaj projekt moguće jednostavno provesti. Istaknula je kako je siječanj namjerno odabran za predstavljanje projekta, kako bi kako bi se sve stiglo pravovremeno pripremiti za narednu godinu. I potencijalni proizvođači i otkup i priprema ambalaže, ali i turističke agencije te svi ostali koji sudjeluju u tom slijedu.

„Danas imamo cijenu od 200 kn, povećanjem za 20 kuna dobijemo minimalno 26 milijuna kuna godišnje koje bi služile isključivo za otkup proizvoda i pripremu ambalaže za te poklone. To znači da bi u petogodišnjem razdoblju na taj način domaći proizvođači dobili ukupno 130 milijuna kuna. S druge strane, posjetitelji zidina na ovaj bi način osjetili i ponijeli sa sobom dašak tradicije i povijesti našeg kraja. Ono što danas imamo u našoj okolici, po otocima, primorju i Konavlima sutra bi izgledalo značajno drugačije. Imali bi uređena polja, maslinike, revitalizirane tradicionalne obrte i proizvode koji dolaze od zidina do Straduna" – zaključila je Gabričević uz opasku kako ovaj projekt aktualnoj gradskog vlasti nudi da ga realizira, ali ako to oni ne budu željeli rekla je da će ga HNS nositi u svom izbornom programu i realizirati po preuzimanju vlasti u Dubrovniku.

Osjetite_povijest_1.jpgOsjetite_povijest_2.jpgOsjetite_povijest_3.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook