face O twit youtube
11.11.2020
Betonom preko leđa stanovnika
Betonom preko leđa stanovnika

Prijedlog proračuna Grada za 2021. godinu još̌ jednom je razotkrio svu bezidejnost Mata Frankovića i njegovih suradnika na čelu Grada Dubrovnika. To se jasno vidi po praznim kolonama u projekcijama...

Read more
16.06.2020
U Saboru ćemo se zalagati za građane, prava i životno važne projekte
U Saboru ćemo se zalagati za građane, prava i životno važne projekte

HNS je predstavio svoje kandidate iz Dubrovnika na listi za Sabor u X. izbornoj jedinici. Uz nositelja liste i predsjednika županijske organizacije HNS-a, Valentina Dujmovića, na listi Dubrovnik predstavljaju i...

Read more
03.05.2020
Dan slobode medija danas je posebno bitno obilježiti!
Dan slobode medija danas je posebno bitno obilježiti!

Svjetski dan slobode medija uspostavljen je kako bi se podigla svijest o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela. Ali sloboda medija nažalost odavno nije na željenoj i građanima potrebnoj razini,...

Read more
06.04.2020
HNS želi dodatno zaštititi građane i gospodarstvenike!
HNS želi dodatno zaštititi građane i gospodarstvenike!

Oslobađanje od plaćanja zakupnina za poslovne prostore te korištenje javnih površina, kao i dopune odluka o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora te subvenciji troškova najma stana...

Read more

Dubrovnik ima potencijal biti lider u kreativnim industrijama

Kreativne industrije 1Kreativne i kulturne industrije jedan su od najbrže rastućih sektora svjetskog gospodarstva, pa im je stoga HNS posvetio veliku pažnju i upravo to područje definirao kao jednu od ključnih tema u narednom sazivu Europskog parlamenta.

U Dubrovniku su o kreativnim industrijama na konferenciji za medije govorile kandidatkinje s HNS-ove liste za predstojeće izbore za EU parlament, Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te Nataša Gabričević, predsjednica HNS-ove podružnice Dubrovnik. Nikolić Popović istaknula je konkretne podatke koji se vezuju uz taj sektor.

 „19 posto više radnih mjesta, kao i 8 posto više mladih po broju stanovnika ili čak 73 posto više studenata u visokom obrazovanju. Ove rezultate ostvaruju kreativni gradovi naspram onih koji još uvijek nisu krenuli koristiti svoj potencijal" – istaknula je predsjednica HKKKI, naglasivši kako su „recentne promjene u društvu otvorile pitanje o promjeni koncepta stvaranja vrijednosti, na što umjetnost i kreativne industrije svakako mogu biti odgovor".

„Svjetska trgovina dobrima i uslugama u sklopu kulturnih i kreativnih industrija u 2015. je samo u SAD-u iznosila 2250 milijardi dolara, dakle 3 posto svjetskog BDP-a, a kroz njih je zaposleno 29,5 milijuna ljudi" – navela je Ivana Nikolić Popović, uz opasku kako je u Hrvatskoj udio ovog sektora u BDP-u trenutno 2,3 posto.

Nataša Gabričević je dodala kako je Dubrovnik upravo primjer grada koji ima ogroman potencijal.

„Imamo sve predispozicije da postanemo lider u polju kreativnih industrija. Samo treba olakšati put kroz birokraciju te omogućiti razvoj potencijala i kroz druge aspekte, na primjer osiguravanjem prostora za rad našim poduzetnicima" – rekla je Gabričević, koja je kao primjer jednog takvog projekta istaknula prijedlog financiranja upravo ovog područja kroz projekt „Osjetite povijest" kojeg su dubrovački HNS-ovci nedavno predstavili javnosti. Upitala se i gdje je Dubrovnik u privlačenju sredstava namijenjenih ovom sektoru.

„Uz mnoštvo otvorenih poziva iz programa Konkurentnost i kohezija za male i srednje poduzetnike, na raspolaganju nam je do 2020. godine i više od 1 milijarde eura kroz program Kreativna Europa, koji bi posebice mogao biti zanimljiv našim filmašima. Uz njih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo uz više od 7 tisuća trgovačkih društava i obrta te čak 364 udruge koje djeluju upravo u područjima kulture i umjetnosti, uključujući i medije, i im moramo omogućiti da se izbore za što veći dio ovih novaca" – rekla je Gabričević te naglasila kako je upravo zato iznimno bitno u Europskom parlamentu imati osobe koje shvaćaju značaj ovog područja i podržavaju njegov daljnji razvoj i potrebu za izdašnijim financiranjem.

Kreativne_industrije_1.jpgKreativne_industrije_2.jpgKreativne_industrije_3.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS

Facebook